رامبرانت تریو، ژیوان گاسپاریان، آنتونیو زومباخو، گیوم پره و… گروه‌های خارجی شرکت‌کننده در سی و دومین جشنواره موسیقی فجر هستند که از امروز آغاز می‌شود.
سی و دومین جشنواره موسیقی فجر از امروز جمعه 24 دی‌ماه آغاز می‌شود.

در این دوره نیز از چند گروه خارجی برای اجرا در بخش بین‌المللی جشنواره دعوت به عمل آمده است. گروه‌های خارجی دعوت شده به این دوره از جشنواره موسیقی فجر، از کشورهای ارمنستان، پاکستان، تاجیکستان، اکراین، ژاپن، اسپانیا، پرتغال، فرانسه و هلند هستند که موسیقی‌های محلی کشور خودشان را اجرا خواهند کرد. در ادامه برنامه و جزئیات اجراهای بخش بین‌المللی سی و دومین جشنواره موسیقی فجر را مشاهده خواهید کرد:

شهید پرویز خان – جمعه 24 دی 14:30 (سالن رودکی)

سال گذشته قرار بود شجاعت حسین‌خان نوازنده مشهور سیتار از کشور هند برای اجرا در سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر به ایران بیاید که این اتفاق نیفتاد و کنسرت او در جشنواره موسیقی فجر لغو شد. از این رو مسئولین جشنواره فجر امسال به جای او از یک سیتارنواز هندی دیگر برای اجرا در جشنواره فجر دعوت به عمل آوردند. استاد شهید پرویز خان متولد ۱۹۵۸ در بمبئی است که موسیقی سنتی هندوستان را در سطح بین‌المللی ارائه می‌دهد. پرویزخان موسیقی را ابتدا نزد پدربزرگش و سپس نزد عمویش حافظ‌ خان آهنگساز موسیقی فیلم‌های بالیوودی در پیش گرفت. خانواده او متعلق به خاندان موسیقیدان بزرگ، استاد عماد خان بنیانگذار مکتب Etawah Gharana بودند. این مکتب شامل نوازندگی سیتار (معروفترین ابزار موسیقی هندی) و سوربار (نوعی سیتار) می‌شود. شهید پرویزخان تاکنون در جشنواره‌های مختلف هند، آمریکا، اروپا، آفریقا، کانادا، خاورمیانه، شوروی و استرالیا به روی صحنه رفته و در این زمینه از قدمت بالایی برخوردار است. وی در سی و دومین جشنواره موسیقی فجر، اجرای سیتار هندی را به مخاطبان ایرانی تقدیم خواهد کرد.

رامبرانت تریو – جمعه 24 دی ساعت 21:30 (تالار وحدت)

تریوی هلندی “رامبرانت” پس از همکاری و اجرای مشترک با کیهان کلهر و حسین‌ علیزاده، این‌بار در قالب سی و دومین جشنواره موسیقی فجر همراه با حسام اینانلو کمانچه‌نواز ایرانی یک کنسرت مشترک را برگزار خواهد کرد. این آنسامبل متعلق به رامبرانت فرِریکس پیانیست مشهور هلندی است. رامبرانت تریو به جز فرریکس به عنوان نوازنده پیانو و آکاردئون، شامل وینسنت پلنر (پرکاشن) و تونی اورواتر (کنترباس) است. کنسرت مشترک رامبرانت تریو و حسام اینانلو در جشنواره موسیقی فجر، در دو بخش اجرا می‌شود. در بخش نخست این کنسرت، آنسامبل رامبرانت روی صحنه می‌رود و برخی از آثار خودش را اجرا می‌کند و در بخش دوم آن، حسام اینانلو نیز به رامبرانت تریو می‌پیوندند و بداهه‌نوازی می‌کند. رامبرانت تریو، آلبوم جدیدی را با همکاری کیهان کلهر تولید کرده که تا پایان سال توس نشر معتبر ECM روانه بازار خواهد شد.

ژیوان گاسپاریان – جمعه 24 دی ساعت 21:30 (برج میلاد)

نوازنده غایب دوره قبل جشنواره موسیقی فجر در سال جاری برای دودوک‌نوازی به ایران می‌آید. ژیوان گاسپاریان که در دوره قبل جشنواره تنها چند روز مانده به اجرا به بیماری آنفولانزا مبتلا شد و نتوانست به ایران بیاید، در تاریخ 24 دی در سالن همایش برج میلاد به روی صحنه می‌رود. ژیوان گاسپاریان متولد 1948، نوازنده سر‌شناس دودوک اهل ارمنستان است. او در سال ۱۹۵۷ میلادی، در همایش بزرگ موسیقی یونسکو در مسکو، با پنج هزار شرکت‌کننده دیگر به رقابت پرداخت و برنده جایزه نخست شد. همچنین وی در سال‌های ۱۹۵۹، ۱۹۶۳، ۱۹۷۲ و ۱۹۸۰ میلادی چهار نشان طلای مسابقات یونسکو و در سالهای بعد نیز شش نشان دیگر به گردن او آویخته شد.گاسپاریان به منزله مدرس دانشگاه موسیقی ارمنستان تاکنون بیش از هفتاد نوازنده دودوک را برای اجراهای حرفه‌ای تعلیم داده است. این نوازنده در سال 83 در آلبومی تحت عنوان “به تماشای آب‌های سپید” با حسین علیزاده همکاری کرد.

آنتونیو زومباخو – چهارشنبه 29 دی 21:30 (تالار وحدت)

آنتونیو زومباخو خواننده برجسته اهل پرتغال، موسیقی فادو را به تالار وحدت می‌آورد. این خواننده متولد 1975 در شهر کوچک بژا در جنوب کشور پرتغال است. موسیقی فادو در محل تولد زومباخو یک گونه رایج است و او نیز از کودکی تحت تأثیر این موسیقی، به خوانندگی و آهنگسازی روی آورد. زومباخو فعالیتش را با اجرای موسیقی فادو در سال 2002 آغاز کرد و دو سال بعد اولین آلبوم رسمی خودش را منتشر کرد. وی پس از آن تا سال 2016، 6 آلبوم دیگر نیز در سطح دنیا به انتشار رساند. زومباخو جایزه بهترین خواننده فادو مرد را “آمالیا خودریگش” کسب کرده است. آمالیا ملقب به “ملکه فادو” نقش اساسی در شناساندن و به‌شهرت‌ رساندن این سبک موسیقی در سرتاسر جهان داشت. آنتونیو زومباخو در آغاز سال میلاد برنامه‌های فشرده‌ای دارد، وی ضمن اجرای آثارش در تالار وحدت، در هفته‌های آتی در پرتغال، سوئیس، اسپانیا و فرانسه نیز در بیش از 20 سئانس وجود دارد. حضور وی در جشنواره موسیقی فجر می‌تواند یکی از نقاط قابل توجه جشنواره امسال باشد.

گیوم پره – سه‌شنبه 28 دی ساعت 21:30 (تالار وحدت)

گیوم ‌پره متولد 1980 فرانسه، آهنگساز و نوازنده ساکسوفون تنور، ساکسوفون تنور و کیبورد است. موسیقی او به یک ژانر خاص تعلق ندارد ولی عده‌ای آن را به موسیقی جز نزدیک می‌دانند. گیوم پره تاکنون در جشنواره‌های موسیقی جز در شهرهای لندن، پاریس، وین، زوریخ، روتردام، بانکوک و… به عنوان رهبر و آهنگساز شرکت کرده است. وی همچنین در کشورهای اتریش، انگلیس، فرانسه، آلمان، بلژیک، لهستان، بلغارستان، لاتویا، چک، ایتالیا، سوئیس، آمریکا، هند، تایلند، ویتنام، آرژانتین، شیلی، اروگوئه، سنگال، ساحل عاج و استرالیا به اجرای موسیقی پرداخته است. این آهنگساز فرانسوی در مقام مدرس نیز عمل می‌کند و تا کنون ورک‌شاپ‌های متعددی را در کشورهای مختلف جهان برگزار کرده است. او هفته آینده همراه با ساکسوفون خود به تهران می‌آید تا حضور در بزرگترین فستیوال موسیقی در ایران را هم به کارنامه اجراهایش اضافه کند.

داکوئنده دل مورائو – سه‌شنبه 28 دی ساعت 18:30 (تالار وحدت)

طی سال‌های اخیر جشنواره موسیقی فجر در بخش بین‌المللی نگاه قابل توجهی به موسیقی فلامنکو داشته است. سال گذشته آنتونیو ری از نوازندگان فلامنکو به ایران آمد و طی دو شب به روی صحنه رفت، امسال نیز از یک خواننده و یک نوازنده مشهور دیگر فلامنکو برای حضور در جشنواره فجر دعوت به عمل آمده است. در روز سه‌شنبه 28 دی که تالار وحدت تماماً به اجراهای بین‌المللی اختصاص دارد، داکوئنده دل مورائو خواننده و دیه‌گو دل مورائو نوازنده اسپانیایی فلامنکو اجرایی مشترک خواهند داشت. داکوئنده متولد 1965 و اهل شهر سابادل اسپانیا است. او نخستین خواننده سنتی اسپانیا است که از وی دعوت شد تا در سال ۱۹۹۶ در سالن نمایش مشهور “شانزلیزه” در پاریس برنامه اجرا کند. همچنین دیه‌گو دل مورائو متولد 1979، نوازنده مشهور فلامنکو است که تاکنون سابقه چند اجرای مشترک با داکوئنده را داشته است. فلامنکو موسیقی سنتی کشور اسپانیا است که در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران نیز طرفدار دارد.

گروه کوبه‌ای ژاپن / دولتمند خالف – چهارشنبه 29 دی ساعت 18:30 (تالار وحدت)

سئانس نخست اجراهای روز چهارشنبه 29 دی‌ماه در قالب سی و دومین جشنواره موسیقی فجر به علت فشردگی جدول برنامه‌های جشنواره به دو اجرای بین‌المللی روی صحنه می‌رود. در این سئانس ابتدا ساز کوبه‌ای Wadaiko توسط گروه کوبه‌ای SAI از ژاپن نواخته خواهد شد. این گروه در سال 2005 توسط تاکایوکی کاسای تأسیس شده و به ارائه موسیقی سنتی کوبه‌ای ژاپن می‌پردازد. ساز Wadaiko یک ساز کوبه‌ای ژاپنی است که بیش از 2 هزار سال قدمت دارد. این ساز پیش‌تر در مراسم‌های آیینی استفاده می‌شده و اکنون به واسطه گروه کوبه‌ای SAI در ژاپن هویت خودش را پیدا کرده است.

در بخش دوم از سئانس نخست اجراهای روز چهارشنبه، دولتمند خالف خواننده و نوازنده دوتار، سه‌تار و قیچک اهل کشور تاجیکستان به روی صحنه تالار وحدت می‌رود. این موسیقیدان تاجیک در ایران ناشناخته‌ نیست. تاکنون چند آلبوم از آثار دولتمند خالف در ایران به انتشار رسیده است. دولتمند خالف اثری را برای امام رضا (ع) خوانده که در میان مخاطبان ایرانی هم طرفدار دارد و از تلویزیون ایران نیز پخش شده است. آهنگ‌ها و آوازهای او حالت صوفیانه دارند و بیشتر بر اساس اشعار مولوی تنظیم شده‌اند. این خواننده در کنسرتش در جشنواره موسیقی فجر، آثاری را به صورت گلچین شده از میان قطعات خودش برای مخاطبان ایرانی حاضر در تالار وحدت اجرا می‌کند.

پیانو و آنسامبل شهرزاد – پنج‌شنبه 30 دی ساعت 18:30 (تالار وحدت)

در شب ماقبل اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر، یگور شوتسوف (پیانو) و یان مرکر (ویولنسل) دو نوازنده کشور اکراین به همراه آنسامبل زهی شهرزاد در تالار وحدت به روی صحنه می‌روند. این دو نوازنده اهل کشور اکراین برای نخستین بار است که به ایران می‌آید. یان مرکر اخیراً اقامت کشور آلمان را گرفته و ضمن اجرا در این کشور، برای نوازندگی در آنسامبل‌های برجسته دنیا به کشورهای دیگر نیز سفر می‌کند. یگور شوتسوف نیز همانند مرکر در جشنواره‌های متعددی حضور می‌یابد و در کشور خودش ورک‌شاپ‌های بسیاری برای پیانو برگزار می‌کند. در کنسرت 30 دی‌ماه، قطعاتی از یوهان سباستین باخ، روبرت شومان، فردریک شوپن و موتزارت ولفگانگ آمادئوس موتسارت توسط دو نوازنده اکراینی و ارکستر زهی شهرزاد نواخته خواهد شد.

سی و دومین جشنواره موسیقی فجر با مدیریت حمیدرضا نوربخش از 24 دی‌ماه در 6 سالن شهر تهران آغاز می‌شود و با برگزاری مراسم اختتامیه در جمعه 1 بهمن‌ماه در تالار وحدت تهران به کار خود خاتمه خواهد داد.

منبع:هنرآنلاین